Merkezi süpürge sisteminin sağladığı hijyeni anlayabilmek için mikro tozları bilmek ve tanımak gerekir.
MİKRO TOZLAR
Mikro tozlar dikkate alınması gereken bir unsurdur ve yaşam alanlarında soluduğumuz havanın kalitesini etkilerler.
Mikro tozlar, 2,5 mikrondan küçük çaplara sahip ve çok tehlikelidirler. O kadar küçüktürler ki ne burun nede bronşlar tarafından tutulamazlar.
Doğrudan kan dolaşımına girerler ve solunduktan sonra yaklaşık 40 dakika içinde vücudun hemen hemen tüm organlarına ulaşırlar. Ek olarak, mikro tozlar havada bulunan ağır metallere ve bakterilere bağlanarak vücuda nüfuz etmeye çalışırlar. Bu nedenle bu ince parçacıklar her zaman içinde bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre havadaki ince tozların artması günlük ölümlerin artmasına da sebep olmaktadır.
Mikro tozlar 3 Makro kategoriye ayıracağımız farklı kirletici türlerinden oluşur.
MİTLER
Toz akarı yaklaşık 0,3mm uzunluğunda, mikroskobik bir örümcek akarıdır. Bir çay kaşığı toz ortalama olarak yaklaşık 1000 akar ve 25000 topak dışkı içerir. Ana alerjen Akar’ın dışkısıdır. Bir Akar gün içinde 40 küçük dışkı üretir. Akar’lar yaşamak ve üremek için sıcak, nemli, ışıksız bir ortama ihtiyaç duyarlar.
Yaşamak için öncelikle yataklarımızı tercih ederler. Yastık kılıfları, battaniyeler, perdeler, her türlü elyaf örtü, halılar ve kanepeler vb. gibi alanlarda yaşarlar. Yaklaşık 150’nün üzerinde türü vardır.
İnsan ve hayvan derisinin pullarını yiyerek yaşarlar. Akar’lar, insanlarda burun tıkanıklığına, hapşırmaya, soğuk ve kırmızı göz bebeğine sebep olurlar.
Çözüm olarak; tozu, mikro tozu ve dolayısıyla Miteları iç ortam dışına atabilen bir sistemine sahip olmak gerekir.
POLEN
Polenler çiçekli bitkilerin erkek üreme organlarıdır. İstatistiklere göre insanların % 35’ninin polenlere alerjisi vardır. Boyutları 15-200 mikrometre arasındadır.
Hava yoluyla, ayakkabı, giysi ve evcil hayvan gibi nesnelerle ortama çok kolay nüfuz ederler.
Çiçekler açtığında, kapalı ortamlardaki polen konsantrasyonu dışarda bulunandan oldukça düşüktür. Tam aksine çiçeklerin açmadığı kış aylarında kapalı ortamlarda daha yüksektir. Çünkü polenler binaların içindeki tozlarla durgunlaşır. Özetle polenler 12 ay boyunca alerji kaynağıdır.
Polenin neden olduğu ana rahatsızlık Polinosis olarak adlandırılan spesifik alerjisinden kaynaklanmaktadır.
Bu sorun polen konsantrasyonu belirli bir eşiğe ulaştığında ortaya çıkar. Solunum yolu iltihabı, öksürük, boğaz ağrısı, burundan sürekli akıntı gibi rahatsızlıklara sebep olur.
Çözüm olarak; tozu, mikro tozu ve dolayısıyla poleni iç ortam dışına atabilen bir sistemine sahip olmak gerekir.
BAKTERİ VE VİRÜSLER
İnsan vücuduna gire ve giderek ciddi hastalıklara neden olabilen, bağışıklık sistemini aşan ve çeşitli hassas organlara ulaşan küçük patojenik organizmalardır.
Çok çeşitli organizmalara sahiptirler. Bilinen en küçük patojenler arasında bazı virüsler, milimetrenin birkaç milyonda biri büyüklüğündedir ve üst yolun yoluna kolayca ulaşabilirler. Bulundukları alanda birkaç saatten birkaç güne kadar yaşayabilirler.
Virüsler, enfekte bir insan öksürürken, konuşurken veya nefes alırken havadaki tozlara yerleşerek yayılır.İnsanların solunum sistemlerinde, öksürük, ateş başlangıcı, ağız, gırtlak ve soluk borusu ve bronşlarda ağrı ve iltihaplanmaya sebep olurlar.
Çözüm olarak; tozu, mikro tozu ve dolayısıyla virüs ve bakterileri iç ortam dışına atabilen bir sistemine sahip olmak gerekir.
Yaşam Alanlarının Geleneksel Süpürgelerle Temizlenmesi
Geleneksel süpürgelerle yapılan temizlikte, temizlik sırasında bir kısım mikro tozlar ortama yayılır. Bir elinizi süpürge cihazının arkasına koyduğunuzda sıcak ve nemli bir hava hissedersiniz. Ya da temizlik yapılırken oda içine girdiğinizde bir koku alırsınız. Bu sıcak hava ve kokunun içinde ortama geri dönen ve hareketlenen Mikroz Tozlar bulunur.
Bu tozlar, mobilya, kanepe, koltuk, halı ve yatak gibi nesnelerin üzerine düşer bir kısmı da hava da askıda kalır. Ortama girdiğimizde ilk nefesimizle ya da elimizi ağzımıza götürerek bu tozları almış oluruz.
Merkezi Süpürge Sistemi Nasıl Çalışır?
Temizlik, optimize edilmiş uzunluktaki yüksek kalitedeki temizlik hortumu, ve aksesuarlarla yapılır. Hortumu duvara monte edilmiş vakum prizlerine takarak temizliğe başlayabilirsiniz. Çekilen toz ve kir duvar içinden uygulanmış pvc vakum hatları ile farklı bir odaya monte edilmiş vakum ünitesine ulaşır. Vakum ünitesinde filtre edildikten sonra kaçan birkaç parçacık egzoz borusu vasıtası ile atmosfere verilir.
Merkezi süpürge sistemi ile yapılan temizlik sırasında ortamdan çekilen mikro tozlar tekrar ortama yayılmaz. Ortamdan uzaklaştırılır, böylece hijyen sağlanmış olur.